14.4.2013

Wolfram Eilenberger: Minun suomalainen vaimoni

Minun suomalainen vaimoni kertoo hyväntahtoisella ja humoristisella otteella Suomesta ja suomalaisten kummallisuuksista. Tarina kulkee kohti kertojan ja hänen suomalaisen tyttöystävänsä  Pian häitä. Nykyhetkessä ollaan suomessa mökillä, mutta samalla Wolfram (suomalaisittain Rami) kertoo sujuvasti kohtaamisestaan Pian kanssa, sekä ensivisiitistään Suomeen. 
Tarina on paikoitellen ihan hauskakin. Huomiot suomalaisista ja suomalaisuudesta eivät kuitenkaan aina jaksa naurattaa. Kovin yksioikoista kansaa olemme, kun aina nostetaan esiin viinan juonti, käsittämätön kieli, puhumattomat apet ja tuhannet järvet. Hauskoja huomioita kirjassa ovet ne itsestään selvyydet, joita ei  ole itse tullut ajatelleeksi. Kuten pitkän ja koukeroisen metsätien takaa yhtäkkiä eteen humpsahtva punainen tupa. Näinhän se on, suomalainen haluaa olla mökillään rauhassa. Taikka kesäisen Suomen todellisuus..lämmin kesäilta, sininen järvi, laituri, kukkien tuoksu..ja tuhannet inisevät hyttyset. Miksei kukaan puhu talvella hyttysistä, haaveillessamme lämpimistä kesistä?
Wolframin mukaan muuten jokainen suomalainen nainen käyttää Marimekkoa (varsinkin unikko-kuosia) ja jokaisen suomalaisen kodista löytyy Iittalan astioita. No, ei hän varsinaisesti väärässä ole. Wolfram unohtaa tosin maininta, että meiltä jokaiselta löytyy myös Aalto-maljakko ja Fiskarsin sakset. Myydäänkö kaupassa muuten edes muunlaisia saksia? Kummallinen saksimonopoli..

Imarteleevaahan se on että saksalainen professorismies on niin ihastunut Suomeen ja meihin suomalaisiin, että kirjoittaa oikein kirjan. Tällaista pönkittämistä ainakin Suomen media tuntuu tarvitsevan. Hulluimpia esimerkkejä vastaavasta ovat mm. keltaisen lehdistön esittelemät kansainväliset avioiliitot otsikolla "Hekin valitsivat suomalaiset." Hei, ja Paris Hiltonkin seurustelee jonkun melkein suomalaisen kanssa, wuhuu, hyvä me!Taisin tosin itsekin valita tämän kirjan,koska olin kiinnostunut siitä mitä saksalainen professorismies meikäläisistä ajattelee!
Kun suomalaisia hulluuksia on tarpeeksi päivitelty ja tietysti ihailtu pääsee Wolfram morsiamensa kanssa alttarille asti ja herää tietysti aamulla pää kohmelossa, niinkuin suomalaiseen tapaan kuuluu.

Wolfram Eilenberger 2010: Minun suomalainen vaimoni (Finnen von sinnen. Von einem,der auszog, eine finnische Frau zu heraiten)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti