2.4.2013

Truman Capote: Kesän taittuessa

Taannoisella kirjastoreissulla otin mukaani kaiken Capoten mitä hyllystä löysin. Ja vähänhän sieltä löytyi kohdasta CAP, suomennettuja teoksia on vaivaiset neljä ja hyllystä puuttui niistä yksi. Se pitää saada yöpöydälle pian, sillä käynnissä on pienimuotoinen Truman Capote -hullaannus.

Kesän taittuessa on monella tapaa kiehtova teos. Sen käsikirjoitus löytyi vuonna 2004, eli 56 vuotta Capoten esikoisromaanin julkaisun jälkeen. Ruutuvihoista löytyneen käsikirjoituksen perusteella Kesän taittuessa oli kuitenkin se todellinen esikoisromaani. Miksi se on jäänyt julkaisematta jäänee ikuiseksi arvoitukseksi..


Kirjassa on paljon samaa tunnelmaa kuin Aamiainen Tiffanylla -teoksessa. Myös Kesän taittuessa on kevyt kantaa ja sen tarinakin on kevyt kesätunnelmointi. Vai onko sittenkään? Teos kertoo yläluokkaisen perheen nuoresta tyttärestä, joka jää kesäksi yksin New Yorkiin. Tai ei oikeastaan yksin, sillä seurana on duunariperheen vesa, salassa pidetty poikaystävä. Seuraansa tarjoaa myös toinen nuori mies, tämä puolestaan rikkaan suvun huoleton jälkeläinen. Kaupungissa on unohtumaton helleaalto ja tarina seuraa, miten nuorten suhde kehittyy.

Tykkäsin tästäkin Capotesta ja laitan lukulistalle sekä esikoisteoksen Ruohojen harppu että suomentamattoman teoksen Other voices, other rooms. Hullaannus!

Truman Capote 2005: Kesän taittuessa (Summer crossing)

1 kommentti:

  1. Ihana kuva taas jälleen kerran. Ja blogitekstirysä pääsiäsisen jälkeen...!

    VastaaPoista