29.4.2013

Mats-Eric Nilsson: Aitoa Ruokaa - Väärentämättömän ruoan opas


Haloo kuluttajille tarjotun ruoan laadusta nousi Suomessa jo pari vuotta sitten. Tämän innoittamana nettiin on ilmestynyt myös lukuisia terveellisesta ruoasta ja elämäntavoista kirjoittavaa bloggaajaa. Itse seuraan mm. Kemikaalicoctail- nimistä sellaista, jonka mukaan Nilsson on aika kova jätkä.

Itse luin Nilssonin toisen ruokaa käsittelevän kirjan Aitoa ruokaa vasta äskettäin. Nilsson julkaisi ensin elintarviketeollisuutta arvostelevan teoksena Petos lautasella vuonna 2007. Tämä olisi ollut viisasta lukea ensin, sillä Aitoa ruokaa on lopulta pelkkä pitkä (250 sivua) luettelo eri ruoka-aineista ja niissä mahdollisesti käytetyistä lisäaineista ja niiden valmistustavasta. Toki kaikki tämä on kiinnostavaa, mutta samalla varsin uuvuttavaa. 

Kirjaa jaksaa lukea pienissä pätkissä silloin tällön ja lopulta on täyteen ahdettu siitä tiedosta, että kaupasta saatava ruoka on pelkkien kemikaalien täyttämää moskaa. Syö siinä sitten terveellisesti. Tiedoksi siis sinullekin, että maapähkinät ovat täynnä kemikaaleja, niinkuin viinirypäleet ja bananit ja oikeastaan lähes kaikki muukin, mikä ei ole  luomua.. Hitsin lähiSiwa kun luovuit luomubanaaneista, nyt jää banskutkin ostamatta!

Suosittelen kirjaa kaikille niille, jotka ovat pikkutarkkuuteen asti kiinnostuneita ruosta ja sen alkuperästä. Muuten maalaisjärjellä pärjää ruokaostoksillakin. Sanomattakin on selvää, ettei tavara ole tuoretta mikäli sen säilyvyys on pari vuotta. Itse tehtynä ruoka maistuu siltä miltä kuuluukin, eikä sitä ole jatkettu vedellä tai muulla täyteaineella.


Mats-Eric Nilsson 2009: Aitoa ruokaa (Äkta vära)

2 kommenttia:

  1. Neiti Niilolla on ollut tämä myös joskus lainassa ja hankalaa luettavaahan nuo listaukset ovat, monessa mielessä. Aina välillä on kyllä hyvä muistuttaa itseään tekemään kaupassa parempia valintoja. Ja lisätieto ei ole koskaan pahasta ja rohkenenkin väittää, että pelkällä maalaisjärjellä ei todellakaan enää pärjää, sen verran paljon asioita on elintarvikkeissa ns. piilossa. Mahtavaa, että nämä asioita kaivelevat kirjat ja kirjoitukset ovat yhä yleistymässä, kiitos niille aktiivisille jotka jaksavat ravistella meitä muita hereille ja toimimaan. Menipä taas jeesusteluksi :) Jee!

    VastaaPoista
  2. Taidan myöntyä Niilonen, ei taida kauppareissulla enää pelkällä maalaisjärjellä pärjätä, vaikka näin kirjoitinkin..Tuoteselosteet tulee nykyään luettua aika tarkasti.

    VastaaPoista