10.4.2013

J.K. Rowling: Paikka vapaana

Kirjaniilo tuntee olevansa aggressiivisen mainonnan uhri. J.K. Rowlingin ensimmäinen aikuistenkirja aiheutti syksyllä jonkinlaista kohua ja sitä myös markkinoitiin suureleisesti. Näkyvyys tehosi ainakin Kirjaniiloon ja olin varsin iloinen kaapatessani kirjan kirjaston uutuushyllystä matkaani.

Teoksen nimi viittaa pikkupaikkakunnan kunnanvaltuustossa vapautuneeseen paikkaan. Vapaa paikka ja sitä edeltänyt kuolemantapaus ovat omiaan sekoittamaan pikkukaupungin arjen ja ihmissuhteet. Varsin lupaava kehystarina! Vielä kun mukaan sotkee rakkaussuhteet, perhesuhteet, poliittiset suhteet ja yhteiskunnalliset kysymykset niin soppa on valmis. Ihan herkullinenkin soppa voisi noista aineksista syntyä. Mutta ei!

Paikka vapaana painii sarjassa tiiliskivet, sivuja on kaikki 543. Pituutta kertyy lähinnä siitä, että tarinaan juoksutetaan paikkakunnan kaikki höyrypäät; opettajat, lääkärit, narkkarit, teinit, valtuutetut, juorukellot, sosiaalitantat ja kotiäidit. Yhden henkilön kuolema käynnistää ison koneiston, johon lähes kaikki kaupungin asukkaat joutuvat tavalla tai toisella osallistumaan. Tarinaa siis riittää, mutta jotakin jää puuttumaan.

Jäin erityisesti kaipaamaan teokselta syvyyttä. Ja jotain uutta, jotakin oivallusta, sanomaa tai edes ihan vaan sanottavaa. Tarina on sinänsä ihan kiva ja suht mukava lukea, mutta se ei anna lukijalle juuri mitään tai ainakaan tarpeeksi. Paras yllätys oli edelliseltä lukijalta jäänyt kirjanmerkki, toivottavasti seuraavakin lukija ilahtuu ristikasista.

J.K. Rowling 2012: Paikka vapaana (The Casual Vacancy)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti