7.4.2013

Canada: Melkoinen stoori!

Ostin Richard Fordin Canada -teoksen Pariisista, jokaisen kirjaniilon pyhiinvaelluskohteesta Shakespeare and Companysta. Kymmenen vuotta takaperin sieltä sai muuten kirjoihinsa kaupan oman leiman, mutta ei enää. Kymmenen vuotta takaperin hyllyjen välissä oli myös sänky (myyjille, omistajalle vai kirjailijavieraille?), sekin oli nyt poissa. Leimoista viis, kirjakauppa on varsin ihana ja auki keskiyöhön, luksusta!

Ostoperusteita ei ollut muita, kuin kirjan neljältä ensimmäiseltä sivulta löytyneet kehusanat, eli "Praise for Canada and Richard Ford". Markkinointi toimii! Fordin teos Independence Day on muuten ensimmäinen romaani, mikä on voittanut journalismille myönnettävän Pulitzerin. Tämäkin tieto löytyi heti kannesta ja tarviiko sitä aina perusteita niin paljoa ollakaan?


Kirjan kertoja on amerikkalainen Dell, joka kertoo lapsuuden tarinansa. Lapsuus on melko tavallinen, kunnes Dellin vanhemmat ryöstävät pankin, jäävät teosta kiinni ja Dell ja hänen kaksoissisarensa Berner jäävät heitteille. Dell päätyy Kanadaan, jossa joutuu nuoruusvuosikseen erikoisten ihmisten ja erikoisten tekojen pariin. Sisarelle ei käy ainakaan paremmin.

Tarina on siis lyhykäisyydessään siinä, mutta syvenee kirjan sivuilla melkoiseksi stooriksi! Canada on yhden miehen tarina, mutta samalla kertomus yhdestä aikakaudesta, pikkukaupunkien elämästä, amerikkalaisuudesta, kanadalaisuudesta.. Valittu näkökulma, eli pankkiryöstäjien lapsen kokemus, on harvinaisen toimiva ja kirja tarjoaa yhden miehen kokemukselle upean historiallisen kehyksen tarkastellessaan perheen tarinaa aina kertojan isovanhemmista Dellin aikuisikään saakka.

Teoksen kerronnassa säilyy melkein dekkarimainen jännitys, kun Dellin kohtalo avautuu luku luvulta. Kirjassa on kuvattu erityisen hienosti myös se, millainen ihminen kertojasta kokemuksiensa kautta tulee. Hieno kirja, kerta kaikkiaan.

Richard Ford 2012: Canada

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti