30.3.2013

Rakastuneita naisia?

D.H. Lawrencen Rakastuneita naisia on muhinut jo hetken pöydällä, enkä vieläkään tiedä mitä siitä sanoisin. Kyse on vuonna 1920 julkaistusta klassikkoteoksesta, jonka rakastuneet naiset ovat sisarukset Gudrun ja Ursula. Sisarukset ihastuvat mieskaveruksiin ja kirjassa seurataan rakastumisen kehittymistä aina tapaamisesta ja ihastumisesta rakastumiseen, avioliittoon ja ihastumisen loppumiseenkin.

Rakastuneet sisarukset ovat ns. itsellisiä nuoria naisia. Molemmat toimivat opettajina ja Gudrun saa tuloja myös taiteilijana. Tarina lähtee liikkeelle sisarusten pohtiessa avioliittoa, sen tarpeellisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta: paranisiko yhteiskunnallinen asema, olisko avioliitto mieluinen kokemuksena? Sulhasmiehet tavattuaan sisarusten tuntemuksia analysoidaan vielä yksityiskohtaisemmin. Tarinaa on melko raskasta lukea, kun tapahtumat koetaan ja kerrotaan aistimusten ja vaistojen ja tuntemusten kautta.

Lawrence kirjoitti teoksensa jo 1900-luvun alkupuolella, mutta ei saanut kirjaa julkaistuksi. Sata vuotta jälkeenpäin on vaikea lukea tarinasta sen aiheuttamaa kohua, nykylukija ei ehkä tunnista rivien väliin piilotettua, aikalaisten lukemaa seksuaalista rappiota. Mieskaverusten, siis sisarusten sulhasten, homoseksuaalisuuskin on niin kätkettyä, että mahtaako sitä edes olla olemassa, muuta kuin mahdollisuutena?

Teoksessa viehättää sisarusten erilaiset kokemukset. Ursula antautuu rakastumiselle kaikella voimallaan ja Gudrun haraa viimeiseen saakka vastaan. On myös hauska kurkistaa aikaan, jolloin fyysinen rakkaus on pitänyt kätkeä kiertoilmauksiin, tuntemuksiin ja runollisiin ilmauksiin. Otsikon kysymysmerkki juontuukin juuri tästä, on vaikea erottaa rakastumista kaiken analysoinnin ja jahkailun ja tunteiden tuskailun läpi. Rakastuminen kokemuksena taitaa olla aika tuskainen tie..

D.H. Lawrence (1920): Rakastuneita naisia (Women in Love)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti