3.3.2013

Henry James: Naisen muotokuva

Nyt on Kirjaniilokin uskaltautunut kirjaston uutuushyllyä pidemmälle! Kieltämättä kirjastosta tämäkin luku-urakka on peräisin, mutta kirja on julkaistu jo vuonna 1881. Taisin alunperin lainata tämän joululomaa ajatellen, mutta harvoin elämä menee suunnitelmien mukaan.. Ei edes kirjan päähenkilön Isabel Archerin elämä, jos näin kömpelöhköllä aasinsillalla päästäisiin itse asiaan..


Henry Jamesin Naisen muotokuva on komea klassikkoteos, jonka päähenkilöstä Isabelista maalataan kirjan alussa älykkään, uteliaan ja voimakastahtoisen naisen kuva. Kirjan sankaritar haluaa seikkailla, matkustaa ja elää itsenäisen naisen elämää ja hän tulee torjuneeksi kahden hyvinkin potentiaalisen sulhasen kosinnat. Isabel ei halua tulla kahlituksi avioliittoon ja tarina vie hänet, amerikkalaisen nuoren naisen, ensin Englantiin ja myöhemmin Italiaan.

Mutta kuten tuli jo todetuksi, edes Isabelin elämä ei suurista suunnitelmista huolimatta mennyt kuten piti. Itsellisen naisen elämä vaihtui nopeastikin avioliiton kahleisiin. Oi voi Isabelia! Kirjan loppupuolisko kertoo miten Isabel pyrkii säilyttämään oman minuutensa ja selviytymään siinä elämässä minkä hän tuli valinneeksi. Kerrottakoon vielä, että nuo "hyvinkin potentiaaliset kosijamiehet" pysyvät tarinassa mukana ihan loppuriveille saakka.

Kuulostaa melko herkulta teokselta, eikö? Tuntuu lähes käsittämättömältä miten hyvin teos on kestänyt aikaa. Tämä on kyllä yksi klassikkoteosten perusominaisuuksia, niissä on aina tuoreuden, ajankohtaisuudenkin tuntu, vaikka välimatkaa kirjoitusajankohtaan voi olla vaikka tuo 132 vuotta. Teoksen suhdekiemurat ja Isabelin modernin naisen kipuilut tuntuvat aika tutuiltakin kuvioilta. Pidin todella tästä kirjasta enkä epäröi tarttua Henry Jamesin muihinkaan teoksiin. Alkuperäiskielellä lukeminen tuotti välillä tuskaa, mutta kieltämättä tuo 1800-luvun englanti antoi oma säväyksensä kirjan tunnelmaan.

Naisen muotokuva löytyy toki elokuvanakin, Isabelin roolia näyttelee Nicole Kidman. En muista nähneeni, täytynee kaivaa se jostain esiin.

Henry James 1881: The Portrait of a Lady

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti