5.3.2013

Blankan lukusuositus: check!

Blankan ja Niilon kirjablogissa on luettu reilun puolen vuoden aikana eniten Kaari Utriota! Tähän saakka Utrion parissa on viihtynyt ainoastaan Blanka, mutta nyt uskaltautui neiti Niilokin lukusuosituksen ääreen. Ja toki, olen kyllä Utriota ennenkin lukenut, itse asiassa Henrietta taisi olla yöpöydällä nyt toista kertaa.. Noloa tunnustaa etten ole ihan varma, mutta kovin kovin tutulta tuo kirjan tarina tuntui. Eipä sillä, etteikö aatelisneitojen rakkaustarinoita olisi kirjoitettu läpi maailman sivu.


Rakas Henrietta oli ns. ahmaisukirja, sopivaa viihdettä romantiikan nälkään, oikea täsmätuote. Toki kirjassa vilahtelee historiaakin, mm. tuttuja tapahtumia ja henkilöitä 1800-luvun lopun Suomesta. Ja onhan tarinassa myös hitusen yhteiskunnallista pohdintaa, kun Henrietan sydänystävä Sophie janoaa tehdä hyviä tekoja köyhien suomalaisten elinolojen parantamiseksi. Rouva Blanka oli kyllä oikeassa, kyllä minä pidin kovaa vauhtia vanhaksipiiaksi muuttumassa olleen Henrietan tarinasta. Pidin erityisesti kirjan maailmaa nähneestä, säätyeroista mitään piittaamasta sankarista, Fabianista ;)

Mutta kieltämättä kovin kevyt on Henrietta. Varsinkin tuon Naisen muotokuvan jälkimainingeissa. Mutta eihän Utrio ole Henriettaa maailmankirjallisuuden klassikoksi tehnytkään, vaan nimenomaan täsmätuotteeksi historiallisesta, romanttisesta kirjallisuudesta pitäville.

Rouva Blanka, jatkuuko Henrietan tai Sophien tarina muissa Utrion romaaneissa?

Blogin muut Utriot

Kaari Utrio 1977: Rakas Henrietta. 
(luin vuonna 2004 julkaistun pokkariversion, mikä Utrion kotisivujen mukaan on "uudistettu painos". Saattanee siis olla jollakin tavalla modernisoitu versio alkuperäisestä? Mene ja tiedä.)

1 kommentti:

  1. Hauskaa Niilonen, että vihdoinkin pääsit Rakkaan Henriettan pariin. Valitettavasti Henriettan ja Sophien tarina jää tähän. Olisin mieluusti lukenut ylpeästä Neitosesta enemmänkin. Ahmaisukirjojahan nämä Utriot ovat ja täydellistä vastapainoa arjelle. Juuri siksi ne toimivat Rouva Blankalle täydellisesti.

    VastaaPoista