3.2.2013

Tarinoita ulkopuolisuudesta


Suomessa ei ole kovin montaa kirjoittavaa maahanmuuttajaa. Tuleeko ketään mieleen? No Umayya Abu-Hannan muutto Hollantiin ei kai jäänyt keltään kuulematta. Sitten meillä on Ranya Paasonen (muistan paremmin ElRamlynä), Roman Schatz ja Zinaida Lindén. Wilson Kirwakin on kirjoittanut. On oltava muitakin?

Zinaida Lindén on venäläinen, joka asuu Turussa ja kirjoittaa ruotsiksi. Hänet kai voidaan siis lokeroida suomenruotsalaiseksi kirjailijaksi ;) Olen lukenut Lindénin tuotannon (Ennen maanjäristystä 2005 ja Kirjeitä Japanista 2007) eikä siis kirjailijan kolmanteenkaan teokseen ollut vaikea tarttua. Nuorallatanssija on novellikokoelma ja kertoo tarinoita nimenomaan maahanmuuttajan näkökulmasta. Osa kertomuksista voi olla Lindénin omakohtaisia kokemuksia. Tarinoissa korostuu ulkopuolisuus, tarkkailijan rooli ja kulttuurien sopuisat yhteentörmäykset.

Tämä ei jättänyt mitään ihmeempiä jälkiä, tarinat olivat ihan mukavia ja niissä oli osin hauskojakin havaintoja siitä millaista on olla ulkopuolinen. Novelli on mielestäni haastava laji, jota lukijana huomaan vähän vältteleväni. Kuitenkin ne jotka muodon taitaa, ovat neroja. Josta tulikin mieleen, että Eeva Kilven Kuolinsiivous on saatava käsiin pianpianpian. Eeva Kilpi on nero!

Zinaida Lindén 2009: Nuorallatanssija (Lindanserskan)

PS. Pöydällä kuumottelee Life of Pi, jonka ostin matkakirjaksi. Vielä joudun himmailemaan sen kanssa, mutta odotukset ovat suuret!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti