22.2.2013

Regina Rask: Hyvä naapuri

Nappasin kirjan kirjastosta, palautettuja-hyllyltä. Takakannen teksti kuulosti kivalta ja kevyeltä, ja Gloriasta siteerattu teksti "Sopii elämänsä suuntaa etsiville" puhutteli minua.

Lyhyesti kerrottuna Vappu Helander on toimittaja, joka vanhempiensa onnettomuuden vuoksi on palannut Oslon suurlähetystöstä takaisin Suomeen, kotipaikkakunnalleen piskuiseen maalaiskuntaan. Vanhemmat toipuvat ja  nauttivat elämästään, kun taas Vappu joutuu pakon saattelemana  pohtimaan elämänsä suuntaa. Onko pienellä Järvelällä mitään annettavaa maailmaa nähneelle itsenäiselle naiselle vai onko onni jossain muualla?

Pidin kirjailijan kevyestä otteesta, samalla Rask on onnistunut poimimaan sujuvaan dialogiin osuvia havaintoja ihmisen elämästä. Jossain kohtiin dialogin nokkeluus alkoi ärsyttää, Vappu itse on kovin fiksu ja sanavalmis, mutta miten kaikki muutkin hänen ympärillään? Liiallisesta nokkeluudesta huolimatta Vappu on inhmiillinen hahmo, jota sisar kuvailee ihmiseksi, joka elefanttiakin katsellessaan miettii mitä tämä ajattelee katselijastaan.

Naapureita Vapulla on muuten kaksi, miehiä molemmat. Siitäkin voinee lukija jotain päätellä.

Vappu Helanderista voi lukea myös romaaneissa Paikka auringossa ja Puhtaata pöydältä.

Regina Rask: Hyvä naapuri, 2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti