2.1.2013

Roona saa vastauksen

Joskus käy niin, että summassa lainaa jonkun kirjan ja tykästyy niin, että kirja on saatava ikiomaksi omaan kirjahyllyyn. Niin kävi Markku Pääskysen esikoiskirjan Etanat kohdalla, ja vuosi oli 2002. Olen lukenut Etanat lukemattomia kertoja, hmm. Ja toki odottanut aina uusia ja uusia pääskysiä. Ja lukenutkin niitä. Ja tässä kohtaa tulee arvatenkin mutta..


Roona saa vastauksen on Pääskysen kuudes kirja ja jälleen suurin odotuksin tartuin siihen, enkä vähiten siksi, että kirja nimetään heti kannessa rakkausromaaniksi. Kukapa ei rakkaudesta tykkäisi! Tarina kertoo tytöstä ja pojasta ja köyhyyden yllyttämästä teosta, jonka jälkipyykkiä pestään Italiassa, Kreikassa, Turkissa.. Jotain kuitenkin tapahtuu ja Roona pyrkii romaanissa selvittämään, että mitä. Salaperäistä on ja oikeastaan koko kirja on yhtä ja samaa salaperäisyyttä. Johtuu paljolti kielestä, mikä on vähän sotkuista ajatuksenvirtaa. Joku toinen sanoisi, että runollista..

Ja mitä siihen rakkauteen tulee, niin onhan sitä. Ja sitten on paljon intohimoa ja olisikin hauskaa, jos joku viitseliäis lukiessaan laskisi, että montako rakastelutuokiota kahteensataan sivuun mahtuu.

Lakkaan nyt lukemasta näitä pääskysiä. Tässä taisi käydä niinkin perinteisesti, että esikoiskirja nosti odotukset pilviin ja ne ovat vain liian korkealla. Pakko kyllä mainita, että Etanat edustavaa rakenteeltaan juuri sitä tyyliä, mistä pidän sekä kirjallisuudessa että elokuvissa. Siis siitä, missä usean ihmisen kohtalot kietoutuvat toisiinsa. Toimii - jos ei aina niin ainakin usein.

Markku Pääskynen 2012: Roona saa vastauksen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti