13.1.2013

Jennifer Egan: Aika suuri hämäys

Otavan Keltaisen kirjaston teokset ovat aina turvallisia valintoja. Niistä melkein poikkeuksetta saa itselleen jotain. Konsepti toimii ja olen sen kautta tutustunut moneen lempikirjailijoistani, unohtumattomin hurahdus kävi Haruki Murakamin kohdalla, kirja oli Suuri lammasseikkailu

Mutta nyt yöpöydälle ajautui amerikkalaisen Jennifer Eganin Aika suuri hämäys. Kirja kertoo usean ihmisen tarinan, keskiössä ovat kohtaamiset ja se miten elämä ihmiskohtaloita kuljettaa. Kirjaniilo hihkuu aina, kun kirjan rakenne tarjoaa toistensa tarinoissa vierailevia henkilöhahmoja ja kun kyseessä on tälläinen risteävien hahmojen kertomuskokonaisuus. Toimii toimii toimii.

Pidin myös kirjan modernista otteesta. Siitä, että elämä heittelee kirjan hahmoja yllättäviinkin suuntiin eikä aina mene suunnitelmien mukaan. Mukana on monta epätäydellistä ja outoa hahmoa, mutta ei surkeitakaan kohtaloita jäädä surkuttelemaan. Jotain todellista tässä teoksessa on, kerronta on elämänmakuista. Ainoa mikä ei itseä niin kiinnostanut oli kirjalle kehyksen tarjoava musiikkiskene.

Suurempaa hurahdusta tai ihmeempiä intohimoja kokematta voisin kuitenkin lukea Egania enemmän. Aika suuri hämäys oli kirjailijan neljäs teos.

Jennifer Egan 2010 (suom. 2012): Aika suuri hämäys (A Visit from the Goon Squad)  

1 kommentti:

  1. Minua hieman harmitti kun monet musiikkiviittaukset menivät minulta ohi. Toki osa taisi olla keksittyjä, mutta kuitenkin. Jotenkin erikoinen kirja, en osaa edes vielä sanoa kuinka paljon tästä pidin.

    VastaaPoista