30.12.2012

Vuoden viimeinen kirja

Jouluvapaiden kirjaksi valikoitui Rosa Liksomin Hytti nro 6. Olen kärkkynyt kirjaa jo pitkään ja vihdoin ne kirjaston jonotkin laantuvat. Ei edes tarkoituksellista, mutta luin kirjan suurimmalta osin junassa, he hee. Ikkunapaikka nro 32.

Hytti nro 6 on loistoteos, aloitetaan siitä. No tämänhän kyllä tietää koko Suomi, koska kirja sai viime vuonna sen arvostetuimman kotimaisen palkinnon. Tai ainakin eniten mediahuomiota saavan palkinnon. Ja samapa se minä vuonna näitä palkittuja lukee, hyvät kirjat kestävät aikaa.

Neuvostoliitto ja Siperian juna on kiinnostava lähtökohta kirjalle. Kirjassa mennään syvälle neuvostoihmiseen sieluun ja haistellaan ja maistellaan Neuvostoliiton hajuja ja makuja. Aistit todellakin pääsevät kirjassa valloilleen. On kiinnostavaa saada naapurimaan murusia koko junamatkan ajalta, kirjassa liikutaan jopa alleviivatun selvästi lännestä itään; erot kunhan korostuvat etäisyyden kasvaessa Moskovasta. 

Pidin myös kirjan rakenteesta. Vaikka siinä ei varsinaisesti mitään tapahdukaan, niin silti kirjassa pysyy tietty jännite, joka lupailee jotakin tulevasta. 

Ihan mahtavaa, että viiden kuukauden bloggaamisen aikana saimme vihdoin Rouva Blankan kanssa luettua yhden saman kirjan! Lue Blankan postaus tästä.

Rosa Liksom 2011: Hytti nro 6

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti