15.12.2012

Välillä jotain ihan muuta..

Välillä täytyy piipahtaa oman mukavuusalueen ulkopuolella ja lukea vaikka jotain unkarilaista!

Kirjastoon mennessä harvoin tietää minkä kanssa sieltä ulos kävelee. Olen kyllä harrastanut "kauppalappuja" kirjastoreissuillakin, mutta nykyään harvemmin. Käytännössä kaikki lukulistalla olevat kirjat unohtuvat mielestä kun kirjaston ovet avaa (Note to self: lista pitäisi päivittää puhelimeen!) ja sitten sitä harhailee hyllyjen välissä vailla päämäärää. No hädässä auttaa tietysti UUTUUSHYLLY :)

Unkarilaisen Vilmos Csaplárin teos Hitlerin tytär tarttui mukaan liepeiden hehkutuksen avustamana - ei siis ainostaan raflaavan teosnimensä vuoksi. Tietysti kyseessä on taas "maansa merkittävimpiä kirjailijoita" ja Hitlerin tytär on palkittu monin tavoin yms yms.. Lankean näihin myyntipuheisiin aina!

Eikä kirja kyllä pettänyt, ainoastaan polveileva rakenne aiheutti välillä hämmennystä ja kärryiltä putoamista. Tarinakin on polveileva ja mukana on sujuvasti faktaa ja fiktiota. Faktapuoli keskittyy Hitlerin ideologian ja tekojen vaikutukseen Unkarissa. Voin kyllä paljastaa, että näin luku-urakan aikana painajaisia, huh-huh! Fiktiopuoli taas kertoo tarinan mahdollisesta Hitlerin tyttärestä ja hänen matkastaan Hitlerin ajan Unkarissa. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen ja aihepiiriltään tärkeä kirja.

Tavallaan tämän teoksen voisin niputtaa samaan kertomussarjaan Sofi Oksasen Puhdistuksen kanssa. Molemmissa kirjoissa maailmanhistorian järkyttävät tapahtumat vaikuttavat päähenkilöiden elämään ja kirjan tapahtumiin, mutta silti kirjailijat pystyvät kovin inhimillisellä tavalla kuvaamaan tavallisten kansalaisten arkea ja elämää tapahtumien ulkopuolella mutta silti niiden vaikutuksen alaisina. Nämä teokset kyllä ansaitsevat kaikki palkintonsa.

Vilmos Csaplár 2009 (suom.2012): Hitlerin tytär

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti