8.12.2012

(pakkomielteisiä) Rakastumisia

Kirjan takalieve lupaili Espanjan "arvostetuimman nykykirjailijan älykästä romaania rakastumisesta". Mikä yhdistelmä, täytyyhän tuollaiseen tarttua!

Javier Marias on - edelleen takaliepeen mukaan - Espanjan kenties merkittävin kirjailija. Aika suuria sanoja, luovat painetta myös pienelle lukijalle. Näistä suurista aikamme kirjailijoistahan siis tulisi automaattisesti olla haltioissaan, eikö totta? Ja toki, kyllähän Rakastumisia täyttää aika monta hyvän nykyromaanin piirrettä. (Joku check-listahan täytyy olla olemassa siellä missä näitä suuria sanoja takaliepeisiin painetaan..)

Rakastumisia on tarina rakkaudesta tai paremminkin se kertoo useampia tarinoita rakkaudesta. Pääosissa ovat pakkomielteinen rakkaus, mikä johtaa peruuttamattomiin, isoihin tekoihin ja yksipuolinen rakkaus, mikä johtaa loputtomiin analyyseihin ja väistämättömään hylkäykseen. Melkoista herkkua siis - tunnistettavia tunneskaaloja ja pohdiskelua saavuttamattomasta, satuttavasta ja satumaisestakin rakkaudesta!

Kirja saa dekkarimaisia piirteitä ja pitää mukavasti hyppysissään. Kotimaisen kirjallisuuden suurkuluttajalle espanjalainen kerrontatyyli (hups, ihan pieni yleistys) on jaarittelevuudessaan toisinaan pitkäveteistä. Mutta saahan sitä hyppiä ja loikkia jos ei jaksa kaikkia rakastumisien analyyttisia mutkia lukea..

Kirjailijalta on aikaisemmin suomennettu Valkoinen sydän (1997). Voisin lukea.

Javier Marias 2011 (suom. 2012): Rakastumisia. (Los enamoramientos)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti