30.12.2012

Osui ja upposi! Vai pysyikö pinnalla?

Kirjaniilo kuuli muutama viikko sitten kampaajan penkillä istuessaan naapurituolissa kehuttavan Katja Ketun Kätilöä. Onneksi kirjasto oli ihan nurkan takana ja hyllyssä haluttu tavara. Ja huh-huh, kylläpä tämä tärähti tajuntaan. Miksi kukaan ei ole kertonut, että tämä kirja pitäisi lukea!? Vai onko Kirjaniilo kulkenut teoksen ilmestymisaikaan korvat homeessa..

Kätilö on kirjan nimen lisäksi sen päähenkilö, tuo sisukas suomalainen nainen, joka ei verta ja vaaroja pelkää. Kätilö ihastuu saksalaiseen Johannekseen Petsamossa ja päätyy sitä myötä ja omasta vapaasta tahdostaan saksalaisten leirille Titovkaan töihin. Kesän 1944 vaihtuessa syksyksi kätilön ja Johanneksen suhde syvenee, mutta samalla leirin tunnelma muuttuu Lapin sodan myötä draamaattisesti. Kirjan loppu on suomalaista sotahistoriaa, mutta myös kahden rakastavaisen selviytymis(?)tarina. Kätilö on tositapahtumiin perustuva kirja ja sitä myötä hyvinkin kiinnostava kurkistus omaan historiaamme.

Ei voi varmaankaan jättää sanomatta, että sodan aikana suomalaisen naisen ja saksalaisen upseerin suhde on ollut vähintäänkin paheksuttava. Kirja rakentuu kätilön ja Johanneksen vuoropuhelun kautta ja mausteena on käytetty sodan kaikille osapuolille vakoilevan henkilön muistiinpanoja. Erityisen hieno rakenne ja todella huima kokonaisuus!

Katja Kettu 2011: Kätilö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti