18.12.2012

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

Ihan alkuun kerrottakoon, että Teemestarin kirja voitti Teoksen fantasia- ja scifikirjoituskilpailun, juuri sen samaisen , josta Jenny Kangasvuon Sudenveri sai kunniamaininnan. Sudenveri oli se verran ansiokas, että voittajastakin piti ottaa selvää.

Teemestarin kirja sijoittuu kauas tulevaisuuteen. Yhteiskuntaan, jossa talvia ei enää ole, hyönteisverkon käyttäminen on mukavuuden vuoksi äärimmäisen tärkeää ja ennen kaikkea, vettä säännöstellään. Kertoja Noria Kaitio on teemestareiden sukua ja hän jakaa perheensä kanssa salaisuuden, jonka paljastuminen tietää kuolemaa. Teemestarit ovat perinteisesti olleet lähteiden suojelijoita ja kylään saapunut uusi armeijan mies ihmettelee Kaition teen hyvää laatua. Eräänä päivänä erään kylän asunnon oveen ilmestyy sininen ympyrä, merkki vesirikollisuudesta.

Norian lisäksi toinen kirjaa eteenpäin vievä voima on vesi ja sen olemus. Vedestä lukiessa teksti muuttuu lähes runolliseksi ja maagiseksi. Teeseremonian loppuu, kun vesi loppuu. Seremonia symboloi osuvasti koko tarinaa.
Tarina saattaisi olla aiheensa vuoksi jännittävä, mutta se virtaa eteenpäin levollisesti kuin vain vesi voi.  Pidin tästä. Ei laisinkaan huono voittaja.    


Emmi Itäranta. Teemestarin kirja, 2012

1 kommentti:

  1. Palkittua kotimaista scifiä, laitanpa lukulistalle!

    VastaaPoista