8.12.2012

Diana Gabaldon: Muukalainen

Diana Gabaldonin Matkantekijä-sarjan ensimmäisen osan viimeisen sivun kääntämisestä on kuulunut jo tovi. Tunteellinen Rouva Blanka on joutunut ottamaan etäisyyttä kirjan tapahtumiin ennen kuin on pystynyt niistä kirjoittamaan.

Etsiskelin toiseen mieligenreeni, historialliseen kontekstiin sijoittuvaa romanttista tarinaa ja vastaani tuli Diana Gabaldonin nimi. Historian ja romantiikan lisäksi kirjasarjassa on myös olennaisena osana ajasta toiseen siirtyminen, joten rouva Blanka päätti tottakai etsiä Matkantekijän ensimmäisen osan käsiinsä. 

Muukalainen alkaa verkkaisesti, jopa tylsästi aivan siihen asti kunnes päähenkilö, 1940-luvulla elävä Claire siirtyy Skotlannissa muinaisen kivikehän kautta 200 vuotta ajassa taaksepäin, suoraan keskelle englantilaisten ja skottien ammuskelua. Alku ei tosissaan ole hääppöinen, mutta kun kuvaa astui nuori, komea ja tietysti mahdottoman mukava ja oikeamielinen Jamie, ei kirjaa pysty enää laskemaan käsistään. Eräs bloggaaja kirjoitti kirjan yhteydessä "rouvaspornosta", ja voisin tätä  kuvausta itsekin käyttää. Ensin ajattelin erotiikan olevan verrattavissa kehnoihin harlekiineihin, mutta niin vain hahmoihin kiintyminen tekee temput ja arvostelu jää toisarvoiseksi. Tekstissä häiritsi lisäksi suomentaja valitsema tapa käyttää mää-sää-kieltä skottimurretta puhuttaessa. Oli vaikea mieltää henkilö fiksuksi, tämän puhuessa hölmöllä tavalla.

Lopussa Muukalainen saa aika karmeita käänteitä, minkä vuoksi Rouva Blanka on vieläkin jokseenkin järkyttynyt. Itse asiassa niin järkyttynyt ettei kykene tarttumaan enää toisiin osiin (varsinkaan kun googletteli niiden tapahtumat  ja tietää järkyttyvänsä myös seuraavan osan tapahtumista) vaan jää muistelemaan tätä ensimmäistä osaa intohimoisena rakkaustarinana, joka teki jonkunmoisessa kliseisyydessään kuitenkin vaikutuksen.

Luen ensimmäisen kerran Skotlannin historiasta ja jälkeenpäin googlettelinkin jakobiiteistä ja klaanien tuhosta. Kiinnostus historiaan on minulla aina herännyt juuri kiinnostavien tarinoiden kautta. 

Diana Gabaldon: Muukalainen (Outlander), 1991

3 kommenttia:

 1. Historiallisen romaanin puitteissa onkin pitänyt suositella Ulla-Lena Lundbergia tai ainakin kysyä, että oletko tutustunut. Asiasta on ehkä voinut joskus olla puhetta ja kirjailija on toki nyt Finlandia-palkinnon jälkeen kaikkien huulilla.. Mutta Lundbergin Ahvenanmaalle sijoittuva kirjasarja on tosi hyvä! En kyllä muista montako kirjaa sarjaan kuuluu, mutta ainakin Leo ja Suureen maailmaan on sarjan osia, itsenäisiä sellaisia kyllä. Suosittelen!

  Täytynee laittaa kirjaston varausjonoon tuo Finlandia-Jää.

  VastaaPoista
 2. En ole lukenut. Aihepiiriltään tuo Finlandia-voittaja ei oikein herättänyt kiinnostusta, mutta ehkäpä..ehkäpä kokeilen nyt suosituksesi myötä!

  Joululomalle täytyy varata kauhia kasa kirjoja. Mitäs Neiti Niilon pinoon kuuluu (ja koska tulet näille lumisille hoodeille)?

  VastaaPoista
 3. Mä olen melkein satavarma että tykkäät sen Ahvenanmaa-sarjan aihepiiristä ja tunnelmasta, kokeile kokeile, yllytän!

  Ja kyllä, joululomaa varten pitää hamstrata! Itse jo kävin kirjastossa hamstraamassa, mutta huomasin, että lainasin liian vähän ja liian vääriä kirjoja. Yhden jo luin - siitä pian myös täällä. Ja toinenkin (Katja Kettu: Kätilö) tuli joululoman pinosta jo aloitettua. Ja yhden (Timo K. Mukan kirjeitä) hylkäsin. Jäljelle jäi Ei Mitään! Onpa ainakin kevyet kantamukset ja siis perjantaina jo siellä. Nähdään nähdäänhän!!!

  VastaaPoista