25.12.2012

Aino Kallas: Sudenmorsian

Klassikko ja kulttikirja, joka on pitänyt lukea jo pitkään. Näin muodonmuutostarinoiden trendissä päätin tarttua yhteen kenties suomalaisia nykykirjailijoita innoittaneeseen tarinaan. Sudenmorsian on balladinomainen kertomus Aalosta, metsänvartijan hyväluontoisesta vaimosta, joka kuulee suden kutsun eikä lopulta pysty sitä enää vastustamaan.

Tarinassa jännittävän ristiriidan tuo susien parjaaminen saatanan luomiksi olioiksi, mutta samalla Aalo kokee vapautta ja hurmosta sutena juoksemisesta, mikä ei tunnu väärältä taikka pahalta. Olen ymmärtänyt kirjaa nykyisin tulkittavan naisen seksuaalisena vapautumisena. Itse näkisin sen ennemminkin naisen  vapautumisena yhteiskunnan asettamista rooleista kuuliaisena ja tahdottomana äitinä ja vaimona.  Aino Kallas sai lukemani mukaan inspiraation aiheeseen Eino Leinon kanssa kokemastaan rakkaussuhteestaan. Tästä olisi mielenkiintoista lukea lisää.

Teksti on nykykieleen verrattana vanhaa, mutta ei haitannut lukemista. Ainoastaan elikkä sanan merkitys jäi hämäräksi. Sen merkitys on ilmeisesti jollain tavalla päinvastainen. Onkohan ilmaus ollut aikaisemmin yleisestikin käytössä?

Huonostihan Aalolle lopulta käy. Sudenhuoraksi häntä haukutaan ja surullinen on hänen loppunsa, niinkuin koskettavaan balladiin sopii.

Aino Kallas: Sudenmorsian, 1928

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti