16.11.2012

Nälkäpeli-trilogia


Sarja oli kokonaisuudessaan juuri niin koukuttava, kuin mitä on hehkutettukin. Kaksi ensimmäistä kirjaa Nälkäpeli ja Vihan liekit seuraavat aika pitkälti samaa kaavaa, ensin kerrotaan taustoja, sitten valmistaudutaan peliä varten ja sitten pelataan. Viimeinen osa (Matkijanärhi) keskittyy muuhunkin kuin peliin, mutta päästään siinäkin taistelemaan ja välttelemään ansoja. Osa taisteluista on varsin vastenmielisiä ja pääpahiksesta on tehty suorastaan kuvottava.
Pidän Katnissin henkilöhahmosta. Hän on oppinut selviytymään, koska on ollut pakko. Hän on kekseliäs, hyvähermoinen, mutta inhimillinen.  Toinen henkilö, joka Katnissin lisäksi nostetaan selkeästi esille, on hänen kanssakilpailijansa Peeta. Mielenkiintoisinta kirjassa on sotien ja luonnonmullistusten jälkeinen yhteiskunta. Capitol on 11 muun vyöhykkeen keskus, jossa asuvat jäljelle jääneen ihmiskunnan hyväosaiset, varakkaat ja hemmotellut jäsenet. Muut vyöhykkeet ovat olemassa lähinnä Capitolin elämäntavan ylläpitoa varten. Tarpeeksi suurta määrtä kurjuutta seuraa tietysti aina kapina ja niin myös Panemissa. Katniss joutuu vedetyksi mukaan ja se on varsinkin kolmannen kirjan olennainen teema.
Periaatteessa selkeä nuortenkirja, mutta putoaa mulle ihan täysin.

Suzanne Collins 2008-2010: Nälkäpeli (The hunger games), Vihan liekit (Catching Fire), Matkijanärhi (Mockingjay)

3 kommenttia:

  1. Viikonlopun Hesarissa oli hyvä kirjoitus tästä Rouva Blankaakin koukuttavasta ilmiöstä, eli nuorten aikuisten kirjallisuuden boomista. Artikkelin mukaan kyseessä on kasvava trendi ja ei voi kyllä vastaankaan väittää! Jos et sattunut ko. juttua lukemaan, niin siinä kehoitettiin laittamaan korvan taakse nimet: Salla Silmukka, Emmi Itäranta, Elina Rouhiainen, Laura Lähteenmäki, Siiri Enoranta, Seita Parkkola, Maria Turtschaninoff ja Annukka Salama. Nämä siksi, että "Uskallettua, dystooppista, yliluonnolliseen kallistuvaa ja fantastista kirjallisuutta tehdään Suomessakin enemmän kuin ikinä ennen". Ja tässä oli kiinnostavista, kotimaisista tekijöistä Suvi Aholan lista. Onko tuttu lista?

    VastaaPoista
  2. Oi hitsi. Täytyy yrittää kaivaa toi juttu jostain. Eikun, Hesarihan meni maksulliseksi..noh ehkä Kirjaniilo säästää sen mulle? Kyseessä joo todellinen trendi ja olen ihan täysillä hurahtanut, vaikka yleensä yritän pysyä trendeistä kaukana. Emmi Itärannan Teemestaria luen paraikaa ja Elina Rouhiaisesta taisin kirjoittaa täälläkin. Maria Turtschaninoffia ja Annukka Salamaa olen yrittänyt kiivaasti metsästää kirjastosta jo pidemmän aikaa. Loputkin ovat varmasti tutustumisen arvoisia, joten eikun googlaamaan!

    VastaaPoista
  3. Laitan sen sulle heti postitse tulemaan :)

    VastaaPoista