10.11.2012

Koukuttava Kata

Kata Kärkkäinen on mainettaan suurempi, vai pitäisikö muuten puhua Katariina Sourista. Kahdeksas huone on julkaistu kuitenkin Kata Kärkkäisen aikana, niin puhutaan nyt Kärkkäisestä. Sama nimiongelma toistuu muuten Anja Kauranen/Snellmanin kohdalla.

Mutta asiaan: Kahdeksas huone on historiallinen romaani ja viihdyttävä sellainen, ja kuten otsikossakin väitetään - koukuttava. Kirjan rakenne on erityisen onnistunut, se yhdistää nokkelasti astrologian, suomalaisen (kulttuuri)historian ja päähenkilön tarinan. Uskoisin, että rouva Blankakin viihtyisi tämän kertomuksen parissa! Mainittakoon myös, että teoksen tarina perustuu ainakin osittain todellisiin historiankiemuroihin ja henkilöihin ja kirjan yksi tapahtumapaikka on sekin oikea, historiaahenkivä taiteilijakoto. Kiehtovaa!

Tämä teos ei ole tyttöhömppää, mutta tuo historiallisen romaanin genre sai Kirjaniilon pohtimaan, että mikä lopulta onkaan tyttöhömpän, viihdekirjallisuuden ja esimerkiksi historiallisen romaanin ero. Kaikkien parissahan nimenomaan viihdytään ja kaikissa aika usein toteutuu myös jonkinlainen romanssi tmv.. No eipä kaikkea tarvitse määrittää ja lokeroida, mutta pohdiskellahan aina saa..

Katariina Sourilta on muuten kuluvana vuonna ilmestynyt kirja nimeltä Polku. Lukulistalle ehkä..
Aikaisemmin olen lukenut luullakseni vuonna 2006 julkaistun Jumalasta seuraavan. En ole kyllä ihan varma. Ja palatakseni kirjoitukseni ensimmäiseen lauseeseen, on Kata mielestäni mainettaan parempi myös siksi, että olen joskus törmännyt häneen kuvataiteilijana ja ollut ihan ihastunut.

Kata Kärkkäinen 2008: Kahdeksas huone.

1 kommentti:

  1. Uuden romaanin takakansi on luettu pariinkin otteeseeen, mutta jostain syystä se on jäänyt hyllylle. Taitaa lähteä seuraavalla kerralla mukaan!

    VastaaPoista