4.10.2012

Jäi vähän vieraaksi

Kirjaniilolla oli kieltämättä suuret odotukset Riikka Pulkkisen uusinta kohtaan. Poikkeuksellisesti ja malttamattomana hankin kirjan jopa itselleni, vaikka oli tämä kirjastossakin varausjonossa. Pidän Pulkkisen kahdesta aikaisemmasta hurjasti ja varsinkin Raja on mielestäni yksi 2000-luvun huipputuotoksia. Luku-urakkaan lähdin aika puhtain käsin, en ollut lukenut Vieraasta ainuttakaan arviota, ainoastaan huomioinut lehdissä ja katukuvassa, että nyt olisi uusinta tarjolla.

Kirjan aihepiirit ovat jo itsessään melkoinen sekamelska: kristinusko, pappeus, tanssi, ulkopuolisuus, anoreksia, juurettomuus.. Hyviä aiheita jokainen - ja jokaisesta yksittäisestä muistan erinomaisen, asiaa käsittelevän kirjankin (äh paitsi tanssista). Kokonaisuus ei silti toimi, etenkään kun rakenteeseen on ympätty melko ysäriviboja herätteleviä "tanssahtelevia" runotavuja ja -lauseita, huh huh en tykkää.

Kirjasta jäi keskeneräinen tuntu, sellainen fiilis, ettei kirjailijakaan tiedä mikä on teoksen kantava teema. Tämähän voisi olla myös lahjakkaan kirjailijan keino kuvata 2010-luvun maailmankuvaa, mutta en ole vakuuttunut että tästä on kyse. Sekavuutta puoltaa vähän rikkinäisen päähenkilön tunneskaala ja sisäinen maailma, mutta silti - jotakin puuttuu! Olisin toivonut syvempää sukellusta tuohon teosnimessäkin näkyvään vierauteen, ulkopuolisuuteen ja juurettomuuteen. Kieltämättä olen vähän pettynyt vaikka haluaisin olla haltioissani.

Rouva Blanka, tykkäätkö Pulkkisesta, oletko aikeissa lukea uusimpaa? Olisi kiva kuulla mitä olet kirjasta mieltä?

Riikka Pulkkinen 2012: Vieras

1 kommentti:

  1. Pulkkisen Raja on kirjahyllyssä, mutta totta puhuakseni en pitänyt siitä. Jostain syystä kirjan miesopettaja sai mielessäni Jyrki Kataisen kasvot..vieläkin ällöttää. Liian todellista, kärsimys on liian pinnalla. Se toi Rouva Blankan todellisuudenpakoiseen maailmaan epämiellyttävän vireen.

    Vieras ei nyt ainkaan ihan heti päädy kirjalistalle.

    Seuraavana vurossa Nälkäpelin kolmas osa. Kirjoitan sitten koko trilogiasta.

    VastaaPoista