1.9.2012

Päivässä läpi ahmittua..

Kirjaston uutuushylly on Kirjaniilon suosikkihylly. Tällä kertaa mukaan tarttui muutamakin kirja, mutta esitellään nyt aluksi se, minkä ahmin heti samantein. Ihan kauhea olo tuollaisesta päivän ahmimisesta jää, mutta joskus ei vaan pysty lopettamaan. Kauhea olo tarkoittaa lähinnä yleistä jumitusta ja etenkin niskanseudun täsmäjumitusta.. Epäilemättä tuttu tunne muillakin ahmijoilla?

Teuvo Nisoniuksen Axel Tulikiven traagillinen kohtalo lähti hyllystä mukaan houkuttelevan takatekstin takia. Kirja soitteli jotakin kelloja, joiden ääni sitten matkan varrella vahvistui. Takaliepeessä siis väitetään, että Tammen arkistoista olisi löytynyt vuonna 1930 kirjoitettu romaanikässäri, jonka julkaisuun saatiin virallinen lupa vasta vuonna 2011. Jännää on, mutta kusetusta tietenkin. Vaikka teoksesta löytyvät niin kirjailijan kuin kustantajankin todistelut siitä, että totta on.

Mutta eipä tuo kusetus tarinaa haittaa. Se pitää imussaan ja tarjoaa hupaisan kertomuksen Teuvosta, joka heittäytyy ensimmäisen suomalaisen äänifilmin maailmaan kaikella nuoren miehen voimallaan. Filmimaailman lisäksi tarinaa rytmittää Teuvon kiinnostus Freudin oppeja (etenkin seksuaalivietin teoriaa) kohtaan ja Nisonius pääsee myös melko huvittavien mutkien kautta testaamaan psykoanalyysin metodeja käytännössä. Kokonaisuutena viehättävä ja romanttinenkin tarina, hauska kertomus ja siis todellakin koukuttava kirja. Olen lukenut melko paljon näitä suomalaisia maisterismiesten seikkailuja, ja jokin niissä totisesti vetoaa. Suurin osa niistä on kirjoitettu 1800-1900 lukujen taitteen molemmin puolin, joten sinänsä myös tämä 1920-luvun loppuun sijoittuva tarina sopii hyvin jatkumoon.

Olen hyvin skeptinen "arkistosta löytyviä aarteita" kohtaan, joten tarinan ja henkilöiden todenmukaisuus oli kokonaisuuden kannalta ihan yhdentekevää. Kirjassahan kusetus ei paljastu, joten harhaluuloonkin voisi jäädä, eikä siitäkään mitään harmia kenellekään olisi. Onhan niitä salanimiä käytetty ennenkin.

Teuvo Nisonius 2011: Axel Tulikiven traagillinen kohtalo.
Tarinan on kirjoittanut Teppo Sillantaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti