26.9.2012

Dystopian sata laulua


Rajalla on jatko-osa vuonna 2010 ilmestyneelle Tarkoitettu-kirjalle, jossa tutustutaan Cassia-nimiseen tyttöön, joka elää tarkoin rajatussa ja valvotussa Yhteiskunnassa.  Cassian tuntemassa maailmassa taidekin on valjastettu. Kansalaisilla on mahdollisuus nauttia ainoastaan sadasta maalauksesta, sadasta runosta, sadasta laulusta jne. Kaikki muu on pyyhkäisty pois, tosin Yhteiskunnassa käydään salaista kauppaa runoilla ja tarinoilla. Taiteen lisäksi muutkin asiat, kuten unien näkeminen ja parinmuodostus ovat säädeltyjä. Nukkuminen tapahtuu piuhat päässä ja toisilleen sopivat tyttö ja poika määrätään pariksi ylhäältä käsin, eikä tästä ole poikkeamista. Cassian kohdalla tapahtuu kuitenkin virhe. Se tapahtuu itse asiassa jo sarjan avaavassa Tarkoitetussa, jossa tytön pariksi määrätään vahingossa Ky. Poika, jolla on alhainen luokitus ja joka on alun perin kotoisin ulkoprovinssista. Cassia ja Ky kuitenkin  näkevät toisensa uudella tavalla, tavalla josta ei ole paluuta vaikka virhe korjataankin ja Cassi saa parikseen parhaan ystävänsä Xanderin.
Toisessa osassa Cassia on hankkiutunut töihin määrittelemättömään ulkoprovinssiin, löytääkseen rajamaille karkoitetun Kyn. Ky on luokiteltu vialliseksi ja hänet on jätetty syötiksi Viholliselle, josta ei tässä kohtaa vielä paljasteta enempää, jos myöhemminkään. Ky ja cassia löytävät toisensa, mutta löytävätkö he vallankumouksen, kapinan, ja luotsin josta Alfred Tennysonin runo kertoo:                                                                                           
Sillä vaikka ajan, paikan taa
vie minut virran syli,
kenties luotsin nähdä saa
se, ken kulkee särkän yli.
  
Kauhistus olisi yhteiskunta, joka määräisi näin tarkasti tekemisiäni.  Taidan tosin olla nyt jo kohtalaisen  vainoharhainen nyky-yhteiskuntamme kontrollista. Passiakin varten tarvitaan sormenjäljet!!! Cassian elämän yhteiskunnassa katoaminen on mahdollista, onko meidän? Kummassa onkaan kovempi kontrolli? Tämä romaani tuskin pääsisi sadan luettavan listaan, mutta onneksi meillä on valinnan varaa. Ei juoneltaan mikään ihmeellinen teos, mutta säädelty dystopia kiehtoi sen verran, että enköhän tartu vielä kolmanteenkin. Toivottavasti anarkia pääsee siinä valloilleen!
Ally Condie 2011: Rajalla (Crossed)

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa tutulta tarinalta :) Pakko kaivaa taas Orwellin Vuonna 1984 naftaliinista. Tosin jonossa on ensin ainakin Riku Korhosta, uusin kirja jo odottelee kirjastossa varaajaansa. Jei!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kaikkihan nää tuohon Orwelliin tuntuu pohjautuvan. Tämä oli sellainen kevyt nuorten versio romantiikalla höystettynä. Mä taidan ostaa tänään Nälkäpelin ekan osan. Ne kun on koko ajan varattuja.

      Poista