28.8.2012

Rikas ja kaunis perijätär keskiajan Suomessa

Viikonlopun välipalana, taikka oikeastaan makupalana herkuttelin Kaari Utrion Isabellalla. Utrio on Rouva Blankalle taattua tavaraa ja yksi tämän suosikkikirjailijoista. Tällä kertaa päähenkilö on lumoavan kaunis perijätär Isabella de Graham. Kosijoita ja neidon ryöstäjiäkin riittää, mutta onneksi tarinassa on berserkkiraivossa taisteleva iso miehinen uros, joka mahtavista taistelutaidoistaan huolimatta ottaa naisen lempeästi ja onnistuu kesyttämään tämän. No onhan kirjassa toki muutakin kuin kupeet kuumina taistelevat ja himoitsevat miehet (tosin Rouva Blankalla oli vaikeuksia keskittyä mihinkään muuhun..). Isabellan elämä sijoittuu 1300-luvulle ajanjaksoon, jolloin Ruotsi ja sen itäinen osa ovat sekasortoisessa tilassa saksalaisten kauppiaiden ja ritarikunnan levittäessään valtaansa yhä syvemmälle valtakuntaan.  Historiallinen konteksti tuo mukanaan mielenkiintoisen lisän kirjan tapahtumiin. Utriolla on upea taito kietoa tositapahtumia fiktiivisten henkilöidensä elämään. Luin kirjan jo toiseen kertaan, joten maltoin maistella Utrion kuvaamia yksityiskohtia mm. vaatetuksesta, rakennuksista ja ruuasta. Söisitkö sinä lammasta, jonka sisällä on haukka, jonka sisällä on peltopyy, jonka sisällä on kalaa vai miten se nyt meni… Miksei tällaista valmisteta enää??
Kaari Utriolta on muuten kuukausi pari sitten julkaistu uusintapainoksena ja yhteisteoksena Sunneva jaarlintytär ja Sunneva keisarin kaupungissa.  Sunneva oli täynnä seikkailua ja romantiikkaa, mutta ei se kuitenkaan yllä omalla listallani Utrion parhaimpiin.
Utrion teoksista ehdottomat suosikkini ovat Haukka minun rakkaani ja Rakas Henrietta.
Kaari Utrio 1988: Isabella

1 kommentti:

  1. Neiti Niilokin on yhden Kaari Utrion lukenut, koska se kuului pakollisena opintoihin :) Voisin kyllä lukea lisääkin, pitäisköhän kokeilla jompaa kumpaa noista sun suosikeista.. Kummassa mahtaa olla enemmän kupeet kuumina taistelevia uroksia, he hee..

    Useammin kuin kerran olen lukenut, että Kaari Utrio on syönyt jokaista ruokalajia, mikä kirjoissa esiintyy. Hänen miehensä on ilmeisesti loistava kokki, jonka repertuaariin kuulunnee siis myös lammas, jonka sisällä on haukka, jonka sisällä on peltopyy... Mainiota! Ovat tainneet yhdessä jonkin ruokakirjankin julkaista? En kyllä pane päätäni pantiksi.

    VastaaPoista